Hammadde Alıp Yemimi Kendim Yapacağım

18-01-2022 15:09
Hammadde Alıp Yemimi Kendim Yapacağım
Furkan Dilber Manav Yem: Son yıllarda ülkemizde artan hayvan varlığı artmasına rağmen, ekilen tarım arazileri azalmıştır. Bu nedenle ülkemizin ürettiği ya da ithalat yoluyla farklı ülkelerden gelen yem hammaddelerinin fiyatları arz/talep oranına göre artan bir eğilime sahiptir. Bir de bunun yanında son yıllarda döviz kurlarının hızla artması nedeniyle fabrika yemi fiyatları, et ve süt satış fiyatlarına göre daha fazla yükselmiştir. Bu nedenle hayvan yetiştiriciliği yapan üreticiler ve işletmeler kendi yemlerini yapmanın çaresini aramaya başlamış durumdalar.
Bu doğrultuda işletmelere ait ya da yakın çevresinde bulunan tarım arazilerini optimum kullanarak özellikle tahıl ve proteince zengin kaba yem yetiştiriciliği oldukça önem kazanmıştır. Bunların yanında harman sezonunda yıl içine göre nispeten daha düşük fiyatlı tahıl, küspe kaynakları ve kaliteli kaba yemleri depolayarak, fiyat yükselmelerinden en az düzeyde etkilenmenin hesabı yapılmaktadır.
Bu kısa girizgahın ardından; deponuzda olmayan ancak hayvanınızın ihtiyaç duyduğu diğer hammaddeleri yıl içinde ya da sezonluk olarak temin etmeniz gerekmektedir. Bu temin öncesi işletmenizdeki hayvan varlığının hedeflenen verim durumuna göre ihtiyaçları belirlenmelidir. Sonrasında iki ihtimal karşınızda durmaktadır: bunlardan ilki kamyon ya da tır bazında (21-26 ton) hammadde temin ederek çiftliğiniz içinde mini bir yem tesisi kurarak burada kendi yeminizi yapmaktır, ikincisi ise konsantre bir protein ve premiks karışımı ihtiyacı ortaya çıkacağı için, bu karışımı dışarıdan paket halinde temin etmeniz ve işletmenizde bulunan tahıl ezmeleri ve kaba yemlerle (sulu-kuru) homojen bir şekilde karıştırmaktır.
Dikkat etmeniz gereken hususlar özetle;
- Deponuzda olmayan ve hayvanlarınızın ihtiyaç duyacağı ürünleri tespit etmek,
- Bu ürünleri en ucuz alacağınız yeri, zamanı ve ödeme koşullarını belirlemek,
- İşletmenizde tüm hammaddeleri bir araya getirebileceğiniz bir temiz depo oluşturmak,
- Bu depoda önceden profesyonel destek alınarak planlanmış rasyon reçetelerine göre kırma ve karıştırma işlemini uygulamak ve ardından da dökme ya da çuvallı olarak depolanmasını sağlamak,
- Hazırlanan bu konsantre yem karışımı ile işletmenizde bulunan sulu ve kaba yemleri yem karma vagonunda homojen karıştırarak taze, yeterli, adaletli bir şekilde işletmenizdeki hayvanların önüne taşımak,
- Yemlik okumayı takip ederek, verilen TMR karmasının yeterliliğini tespit etmek,
- Hayvanlarınızın et, süt, üreme, besleme hastalıklarına yakalanmama vb performanslarını düzenli bir şekilde izlemektir.
 Daha ayrıntılı bilgiler için Mutlu Hayvanlarınız İçin YouTube kanalımızda yayınlanan videoları takip edebilir, yemsiparis.com sitemizdeki diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.